Ved å klikke på "Godta" godtar du lagring av informasjonskapsler på din enhet. Se vår side om personvern for mer informasjon.

Dette er trappetrendene

Folk velger trapper etter sin personlige smak, og de er opptatt av kvalitet, sier Kari Anne Bjørkholt hos Trapperingen Vegårshei.

Kari Anne har jobbet ved Trapperingens fabrikk på sørlandet i 18 år, og har opplevd stor utvikling innen møbel og interiør.

Mange trender

Ifølge Kari Anne er det ikke én stil som skiller seg ut innen trapp; det handler mer om smak.

– Det er mange trender innen trapper, synes jeg. Noen vil ha funkis, mens andre foretrekker det klassiske. Ved siden av smak og personlig stil, går det i tillegg mye på økonomi. Trappene som selges nå er dyrere i snitt enn de var for noen år tilbake, men de er i alle prisklasser. Selv om mye i samfunnet er dyrere, synes jeg yngre folk er opptatt av kvalitet i større grad enn tidligere. Det vil jeg si er en trend. De ønsker seg f. eks eiketrinn, som er mer holdbart.

– Selv om mye i samfunnet er dyrere, synes jeg yngre folk er opptatt av kvalitet i større grad enn tidligere.
Trappemodell Fennikel med rustikk eik i trinn, sortmalt vange og håndløper. Rekkverket er med stålspiler.

Flere vil ha eik

Generelt er eik er stikkordet for de med romslige budsjett, og glass i rekkverk er også veldig populært. Hvis man gjør endringer på standardtrappene til husleverandørene, går det mye i sort furu og eiketrinn.

– Nå om dagen selger vi mer beiset furu enn vi har gjort på lenge, og det gjelder også de populære spileveggene. Folk velger gjerne furu som er beiset i noe som minner om eiketoner til spileveggene. Da blir det rimeligere enn om man hadde valgt eik.

Mer naturlig

Kari Anne forteller at det har vært mye gips og slette flater i boligene en stund, mens andre foretrekker en nordisk stil med ekte panel.

– Det moderne panelet er glatt, og i disse boligene velger mange en trapp i helbeiset hvitpigmentert furu. Trapper med trinn uten trappenese er også trendy hos denne kundegruppen, forteller Kari Anne.

Trapper med trinn uten trappenese passer til en moderne, nordisk naturlig stil. Her er en rett trapp med tette trinn og to forskjellige overflatebehandlinger.

Populære farger

Når det gjelder malte trapper skjer det også en utvikling.

– Det var veldig mye lysegrått i en periode, og hvis det er grått nå, er det mer antrasitt, altså helt mørkegrått. Hvite trapper blir aldri umoderne, men selve hvitfargen endrer seg kanskje fra tiår til tiår. Klassisk hvit blir nok den hvitfargen som overtar igjen nå. Flere og flere vil ha det i stedet for bomull S0502Y. Men hvitfargen bomull er fortsatt standard i byggebransjen, så det tar litt tid å snu det, sier Kari Anne.

Hvite trapper går aldri av moten, mener Kari Anne Bjørkholt i Trapperingen Vegårshei. Her er trappemodellene Christiania, Sørlandet og Ålesund, som er flotte trapper i en klassisk, herskapelig stil.

Store endringer

Kari Anne har jobbet hos Vegårshei trappeverksted som det het da, siden 2005. I starten var en av oppgavene å ta telefonen, ved siden av annet kontorarbeid.

– Da jeg begynte her var det nesten ingen damer som ringte. Det var stort sett byggmestre som skulle ha en slik og slik trapp – og det var oftest en klarlakkert furutrapp, eller trapp i furu i kombinasjon med hvitmalt. Stolper og spiler var med spor, og noen ganger var det stålspiler. Det var sjelden byggmestrene kom hit for å prate om hvordan trappa skulle se ut. Nå om dagen er det litt flere damer som tar kontakt, men den store forskjellen er nok likevel at vi oftere har et forhold til sluttkunden. Det henger nok sammen med at det har blitt flere valgmuligheter innen trapp, mener Kari Anne.

En trappemodell, flere uttrykk. Her er trappemodell Solveig i tre varianter av 90-graders svingtrapp. Med eik i trinn og hvite stusstrinn til høyre. eik både i trinn og stusstrinn i midten, og helhvit trapp til høyre.

Viktig å tenke trapp tidlig

Mange som er i gang med husbygging blir overrasket over at det er så mange muligheter innen trapp. Og dersom de har kommet langt i husprosjektet når de begynner å tenke på trappa, kan de gå glipp av noen av valgmulighetene.

– Det aller beste er om vi kommer inn tidlig i prosessen til sluttkunden, kanskje før hustegningene og dermed trapperommet er helt klare. Da er alle muligheter åpne når det gjelder trappevalg, sier Kari Anne.

FINN DITT NÆRMESTE TRAPPESTUDIO

Trappemodell Tuva med lys under trinnene. Flere og flere trappekunder ønsker belysning i trappa. Det gjør trappa tryggere å gå i, og er også stemningsskapende.
Trappemodellen June som svingtrapp. Her er naturlig tre kombinert med malt vange. En fin kombinasjon. Fine detaljer gjør trappa til et smykke i rommet.

Tilvalg

Hun forklarer at kundene har mulighet til å gjøre mer tilvalg nå enn tidligere.

– Det tok litt lenger tid hos oss enn i f. eks kjøkkenbransjen, men nå er vi der. Blant tilvalgene er f. eks garderobe og bodvegger, som vi leverer en del av. Noen er opptatt av det praktiske og vil ha orden og system, og da er oppbevaringsløsninger tingen. I mindre boliger er det mange som faktisk trenger litt ekstra lagringsplass. Vi har også mye forespørsler på lys i trapp, både i håndløper og under trinnene. Det er populært nå, spesielt til enkelte trappemodeller, forteller Kari Anne.

Med skuffemoduler eller bod under trapp utnytter man plassen i boligen, og det blir lettere å holde orden.

Oppgraderingstips:

– Salvi er en populær trapp hos leverandører av ferdighus. De huskjøperne som enkelt vil gjøre personlige tilpasninger på en standardtrapp, oppgraderer til eiketrinn, og går fra åpen til tett trapp, kanskje også med bodvegger under trappa. Da blir det en ny trapp uten å bytte trappemodell fullstendig, tipser Kari Anne Bjørkholt hos Trapperingen på Vegårshei.

Trapperingen trappemodell Salvi er standard trappemodell i mange ferdighus. Den kan oppgraderes etter personlig smak. Her ser vi Salvi i sortmalt variant med eiketrinn. Returgelenderet i andre etasje er i glass.

For mer informasjon om trappevalg, kontakt en av våre fabrikker, eller besøk et av våre mange trappestudioer.

Vi har fabrikker og trappestudio i Tromsø, Silsand, Tydal, Trondheim, Bergen, Sandnes, Bremnes i Bømlo, Haugesund, Vegårshei, Kristiansand, Sætre i Hurum, Skien, Tønsberg og Jessheim.

Flere trappemodeller ser du her.

Kari Anne Bjørkholt har jobbet ved Trapperingens fabrikk på sørlandet i 18 år, og har opplevd stor utvikling innen møbel og interiør. Hun mener det i dag er mange trender innen trapper, og at de mange valgmulighetene har åpnet opp for at man kan uttrykke sin personlige smak.

Mer inspirasjon